top of page

Citybreak și traseu cu mașina în Puglia, Italia


Oh, Italia! Cât ne-ai plăcut!


Venea ziua mea și anul ăsta am vrut să facem ceva special. Ieșirile la masă sau la un cocktail deveniseră repetitive, nevoia de a vedea locuri noi mă împungea în coaste din ce in ce mai des, iar faptul că ziua cea mare se apropia cu pași grăbiți și eu încă nu plănuisem nimic începea să mă preseze.

Click - open Safari - click open Google - Search: Google Maps - zoom out, zoom out, zoom out! Uhuuu... atât de multe posibilități!

Search: vola.ro - perioada: ziua mea și câteva zile în plus - Search: destinații și bilete de avion.


Nu știu cum, nu mai știu pe ce principiu, daaaar nu doar că am ales un city break în Bari, însă eram mega încântată și foarte sigură pe alegere. Acum că mă gândesc, nu am nici cea mai vagă idee de ce am ales o călătorie în Bari. Ma bucur foarte tare că am făcut-o! Poate că a fost doar o inspirație de moment. Intuiție. Ce mai contează? Am fost ghidată fix unde trebuia!


 

Bari


Este ziua mea!!!! Și am aterizat în călcâiul uriașei cizme!!!

Bari face parte din regiunea Puglia și i se mai spune "terra rossa" pentru că solul are o tentă roșiatică. Pentru iubitorii Greciei, terenurile agricole de pe marginile șoselelor sunt pline de măslini, cu tulpina încolăcită în tot felul de forme fascinante - știți cu ce seamănă tulpina lor? Cu turnul ăla din nisip pe care îl construiești la mare, fix din nisipul ud pe care îl lași să îți curgă de pe degete. Și culoarea este potrivită.

Am inchiriat o mașină mică, albastră, care - drăguța de ea - ne-a purtat printr-un circuit în Puglia cu un singur plin! Vă spun: am luat-o din parcare cu plinul făcut și am adus-o aproape...aproape pe zero. Deci ne mai plimba puțin! Și nu am stat locului o secundă!!


La cazare am ajuns în jurul prânzului - ne-am schimbat și am plecat! De aici - direct în Matera!


 

Matera


Sunt aproximativ 70 km până în Matera, din Bari, cu mașina, dar bineînțeles, acest drum se poate face și cu trenul care poate fi luat direct din gara centrală din Bari. Orașul fiind foarte mic, se ajunge la gară imediat!


Staaai! Mai întâi, ne-am luat gelatto (inghețatăăăă) !


Travel couple Matera Italy

De ziua mea, o grămadă de oameni sărbătoreau ceva și patrulau în coloană străzile din Matera, fericiți, aplaudând. De ziua mea, în centrul orașului Matera, scena era pregătită pentru un spectacol! De ziua mea, apusul a fost minunat, clopotele bisericii din orașul vechi răsunau minunat, iar peisajul era de vis!


Matera - un oraș construit în întregime în piatră, cu străzi înguste, cu peșteri, cu un fir de râu și cu multă verdeață. Adică, cum? Adică... dacă privești dintr-un anumit punct, în stânga ta vezi căsuțele aglomerate, sculptate în piatră, iar în dreapta ta, vezi întinderi de iarbă și mici grote.


Matera Italy landscape places to visit

White dress Matera Italy sunset

Couple goals travel couple Italy Matera

De ziua mea, ne era foame și căutam în sus și în jos un loc cu peisaj, unde să luăm cina și să ciocnim un pahar de vin.


Tips: În Italia, ai voie să conduci, după ce ai băut un pahar de vin !!! Atenție: UN pahar de vin (unul normal, simplu, autentic, nu un pahar d-ăla pe care îl pui la sticlă, în locul dopului, nici unul de jumătate de litru. Un - mic - păhărel - normal - omenesc - cu vin. Așa-i că-i grozav? Am citit legea pe mai multe site-uri - e info autentică! O puteți lua de bună, hihi! bine... totuși faceți și voi un research just in case.


Seara, în orașul vechi din Matera, toate căsuțele parcă iau foc, iar noi aveam cel mai perfect peisaj! Am comandat un platou pentru două persoane cu specialități italienești (brânzeturi, mezeluri șamd) și o porție de bruschette cu ceva ce semăna cu fasolea bătută la noi + specialitatea lor, un ardei iute uscat, afumat.


Italian food traditional food Italy

Italian food Matera Italy couples anniversary celebrating my birthday

Italy Matera wine drinking

Ștefan mi-a cântat la mulți ani de ziua mea de cel puțin 3 ori, asta dacă nu chiar de 4 ori. O dată la 12 noaptea și 1 minut în ziua precedentă, o dată la masă, în Matera, la desert și o dată în cameră, înainte de 12 noaptea.

italy matera architecture

 

Alberobello


Nu mai este ziua mea azi, dar este a doua zi în Italia! Am luat micul dejun în Bari (croissant și espresso-bun-și-cremos) și iar am pornit la drum! Prima oprire? Alberobello!!!


Italian breakfast croissant coffee lovers

Sunt aproximativ 55 km din Bari în Alberobello, bineînțeles - se ajunge și aici cu trenul. Biletele nu sunt deloc scumpe - știu asta pentru că nu eram siguri că vrem să închiriem o mașina (dar ce bineeee că am închiriat - am câștigat foarte mult timp) așa că am verificat prețuri, trasee etc.


Ne-am luat gelatto!


Italia inghetata gelato travel couple

Aici am ajuns într-o altfel de lume, căsuțele se numesc Trulli și sunt realizate exclusiv din piatră. Alberobello este înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.


Acoperișul caselor de pe strada principală este pictat cu diferite simboluri mistice și tot aici găsiți cele mai multe magazinașe de suveniruri, în special vase pictate handmade, Trulii făcute din piatră în diferite dimensiuni și magneți de frigider.


Alberobello Italia

Couple destinations Italy Alberobello

Alberobello Italia

Singurele activități pe care le poți face aici sunt: cumperi și bei multă apă - dacă mergi într-o lună de vară pentru că este irespirabil de cald, faci multe poze, te plimbi pe străduțe și te oprești în părculeț, unde adie vântul și unde te poți ascunde la umbra unui copac pentru a te răcori puțin. Mănânci înghețată!!!!


În cazul meu se mai adaugă o activitate - "piruetă de fată frumoasă". Așa o numește Ștefan - este un fel de "am fost aici împreună", semnătura noastră. Hihihi - oricât de cheesy ar suna asta. Oricum e super cute și mă binedispune de fiecare dată. Am încercat să ne amintim să facem asta cam peste tot, dar de multe ori uităm - ne-am întors din drum la Sighișoara, doar să facem asta pentru că uitasem - daaaap!



 

Grotte di Castellana


Ne urcăm în mașină și plecăm către cea mai importantă atracție din Puglia! La 16 km de Alberobello se află Grota din Castellana, formată natural, cu o valoare inestimabilă pentru Italia. Aceasta a început să se formeze în urmă cu 90 milioane de ani și oferă o priveliște unică. Turul este ghidat în totalitate, pe o distanță de 3 km la o adâncime de 60m sub pământ.


Nu, nu am făcut turul din păcate pentru că nu eram îmbrăcați corespunzător și pentru că, nici nu făcea parte din lista noastră, dar am fost până acolo, ne-am informat și am luat un prânz autentic italienesc - urechette cu sos de roșii și busuioc și un sandwich cu prociutto și... hmm... Delicios oricum! Antreu din partea casei: un castronel din ceramică plin de covrigei mici și chifle tradiționale.


Traditional food italy

orechette traditional food italia

 

Capitolo


Cu burțile fericite, direct către Capitolo - cam 28 km. Mergem la plajă! Este binecunoscut faptul că, în această parte a Italiei, plajele sunt în general pietroase și destul de mici. Ne-am încercat norocul la una dintre cele amenajate, pe care o găsisem și în recomandări și era trecută pe listă - prețurile erau exuberante - doar pentru șezlong lângă apă - nu includeau nimic altceva.


Doar puțin mai încolo era o plajă micuță, cu un preț mai mult decât accesibil, am plătit doar umbrela și ne-am întins prosoapele pe plajă, chiar aici: Porto Giardino. Apă era minunată. Ne-am tras sufletul acolo, ne-am bălăcit puțin și uite așa, am pus Adriatica pe pielea noastră!


capitolo visit italy

 

Monopoli


Cu pielea mângâiată de soare și răcoriți de apa mării, plecăm către Monopoli - la doar 7 km. Afarî cerul e albastru și soarele se pregătește să apună.


Un orășel într-un port, cu nume de joc și case albe! În centrul orășelului, câțiva cântăreți țineau un mic spectacol.


Am luat cina aici. Am mâncat o pizza ca la ea acasă și ne-a plăcut! Evident, am băut un păhărel de vin ți ne-am îndopat cu măsline.


pizza Italia travel couples

Farul din Monopoli este unul dintre punctele de atracție, de acolo se vede frumos și apusul, iar casele intră într-o paletă pastelată de nuanțe albastre. Faleza te ține pe loc, te face sî te oprești un moment și să privești în larg....


Monopoli Italy landscape architecture port

Linia mîrii este în perfectă contopire cu cerul, iar bărcuțele albastre din port te fac să vrei să le pozezi nonstop. Din anumite unghiuri, în spate se văd clădirile albe cu ramele geamurilor viu colorate, verzi, roșii sau albastre. Monopoli te farmecă într-un mod aparte și te atrage sî te plimbi prin labirintul de străduțe, pavate cu flori roșii, pe lângă magazinele de suveniruri, unde handmade-urile sunt din nou, piesa centrală și să îți pierzi vremea la câte un pahar cu vin, în centrul pieței, pe fundal de muzică italienească.


white landscape italy monopoli

Oh, Puglia!

 

Ostuni


Bună dimineața! Ieri am vizitat 4 orășele! La micul dejun când le-am numărat nu ne-a venit să credem și totuși, am avut timp și să ne plictisim!


Ostuni - sau orașul alb. 85 km din Bari până aici. Centrul vechi și Catedrala Arco Scoppa sunt principalele atracții turistice ale orășelului. Arhitectura și bicicleta aurie sunt de asemeni, motiv pentru multe poze! Se vizitează foarte repede și noi chiar asta am făcut. Ne-am plictisit rapid și am fugit în Martina Franca.


ostuni italy architecture city landscape

white city orasul alb ostuni

 

Martina Franca


Ce nume poetic! Încă 23 km pe drumul cel mai scurt, până aici! Am parcat în dreptul unui parc, prin care am și trecut pentru a ajunge la centrul vechi.


Orășelul nu este foarte aglomerat, chiar dacă este listat printre locurile turistice din călcâiul cizmei, ceea ce pe noi ne-a bucurat foarte tare.


martina franca

martina franca cuplu travel couples

italy outfit fashion martina franca

Căsuțe albe și străzi din piatră cubică, același peisaj de poveste, cu labirinturi strâmte și arhitectură în stil baroc. Ne-am oprit la o cafenea cu măsuțe desenate, apoi am snack-uit ceva, la unul din pub-urile din fața Catedralei din Piazza Plebiscito. Italienii și Aperol-ul - dacă în România, chelnerii te intreabă dacă vrei o bere, aici ești întrebat peste tot dacă dorești un Aperol. Am dorit, am dorit!


martina franca


 

Taranto


În 32 km suntem pe partea opusă a tocului și căutăm un loc de parcare pentru a face plajă în Taranto!


Tips: Există plaje cu nisip fin și aici! Da și chiar mare, întinsă - o plaja în adevăratul sens al cuvântului. Apa era caldî și nisipul la fel. Soarele apunea așa că nu ardea foarte tare.

Semăna cu o plajă sălbatică, genul ăla de plajă, unde parchezi mașina în spatele unor coline cu iarbă și ciulini - apoi calci direct pe un nisip fin și minunat, în care îți vine sî faci îngerași de nisip..... știi? Exact îngerași de nisip aș fi făcut în nisipul ăla, mai ales după cât ne plimbasem!



Direct de aici am mers să vedem și Cetatea din Taranto și ne-am plimbat puțin pe faleză și prin oraș.


Totul era murdar și derăpănat, parcă vedeam live o imagine a ghetto-urilor din filme. Ne așteptam la miros de mortăciuni și oameni cu pistoale. Nu a fost atât de rău, ba chiar - o nuntă! Mireasa și invitatele îmbrăcate foarte elegant, într-un peisaj complet opus - un contrast fascinant. Și foarte multă liniște!


Atașez pozele mai simpatice :)



taranto italy castle


Cand soarele disparea usor de pe cer, noi bifam si ultimul loc de pe lista noastra! Ziua urmatoare, o dedicam in totalitate oraselului in care ne-am cazat!


 

Bari


Ca într-o poveste circulară, mă întorc către început! Am făcut un traseu absolut minunat și am văzut atât de multe orașe superbe, pur Italienești, am văzut absolut tot ce aveam pe listă și am avut timp chiar să ne plictisim! Am văzut părțile frumoase și neintenționat, suburbiile!


3 nopți în Puglia au fost absolut suficiente și dacă ne-am fi luat mai multe, următoarea destinație ar fi fost Pompeii. Mai aveam puțiiiin-puțin și ne prelungeam sejurul! Nu ne mai săturam de Italia. Îi prinsesem gustul - da, vinul și mâncarea sunt așa bune!

Ultima noapte am cinat în Bari și ne-a luat prin surprindere: noaptea străzile erau pline, femeile stăteau pe străzile înguste din fața blocurilor, pe scaune de plastic și vorbeau până dimineața, adolescenții erau peste tot, iar faleza? Plină de restaurante și pub-uri, unul lângă altul, pline!!! Era atât de aglomerat, atât de animat, că nu ne-a venit să credem!



Încă o data ne-am ales un restaurant cu o terasă ce oferea o viziune completă asupra a tot ce aveam în jur, specializat în paste!


Și hai să nu ne mai băgăm la somn, să nu se facă mâine, să nu vină timpul să plecăm acasă!


Lui Bari am vrut să îi dedic un întreg articol, asa ca il poti gasi AICI


bari talia fashion outfit

travel couples italy bari discover italy pink outfit cuplu

Dacă ți-a plăcut articolul, mă găsești și pe Insta', aici: Goingplacesnanana


Pe data viitoare,

Păsări călătoare!

You Might Also Like:
bottom of page